Rejtett költségek, amivel valószínűleg nem számolsz

#penzugy #tippek #tervezés

Íme pár tipp, hogy a költségkereted ne szaladjon ki a kezeid közül nem tervezett kiadásokkal!

 

Esküvőt tartani költséges, ezt mind tudjuk, pont emiatt fontos, hogy legyél felkészült és ne hagyd, hogy rejtett költségek elszúrják a költségvetésedet! Összeállítottunk a segítségedre egy listát néhány általános rejtett költségről, amelyeket még időben tisztázni tudsz és ha kell akkor be is tervezhetsz a költségvetésedbe már most! 

1. Esküvői zene felszerelés

Legyen szó zenekarról vagy akár DJ-ről, az ő költsége általában az ideje és a minimális felszerelést, amit magával hoz. Ha a helyszíned nagyobb mint várná, akkor szükség lehet plusz hangszórókra és mikrofonokra is a kellő hanghatás elérése végett.

Tipp: Mielőtt lefoglalsz egy zenészt tisztázd vele a helyszín adottságait és az igényeidet, vagy akár vidd el egy helyszín körbejárásra, így a profi szakemberek tudni fogják mivel számoljanak. Ha még így is azt mondják szükség van plusz felszerelésre, akkor kérd meg őket, hogy pontosan magyarázzák el neked, hogy miért van azokra szüksék, így Te is tudni fogod mire számíts mielőtt szerződést köttök, vagy megegyeztek valamiben.

2. Meghívók postaköltsége

A papír dekorációsok általában nem számolják a költségeikhez a szállítási költségeket. Ha igen, akkor viszont érdemes megfontolni egyszerűbb és olcsóbb bélyegek kiválasztását.

Tipp: Ne válassz díszes, több oldalas vagy akár dobozolt meghívókat, amit gyorsan megdobhatják a kiadásaidat nem várt módon. Manapság érdemes inkább esküvői weboldalt készíttetni, amelynek segítségével folyamatosan up-to date tarthatod a kiválasztott vendégeidet és még környezetbarát is!

3. Az esküvői ruha módosításai és tisztíttatása

A legtöbb boltnál és tervezőnél nincs az árban a ruha változtatása, méretre igazítása idő közben, sőt az esküvő előtti ránceltűntető gőzölés sem! Gondolj csak bele, egy fűző igazító varrás akár három órába telhet, ami plusz költségben jön a ruhához.

Tipp: Mielőtt ruhát választasz tisztázd a tervezővel vagy a kereskedéssel, hogy mi szerepel már az árban és mire kell pluszban számítani, így tisztában lehetsz előre a teljes ruha költséggekkel.

4. Túlóra pénz

Minden szolgáltatód, így a fotós, videós, zenész és pincér is egy megadott időre van kifizetve, tehát, ha az esküvő megcsúszik időben, de Te továbbra is igényt tartasz rájuk, akkor óradíjat fognak felszámolni túlórában.

Tipp: Számold bele a szolgálati/ foglalási időbe azt az időt, amin elcsúszhat a menetrend, például a készülődés, öltözködés, fotózkodás, így reálisabb időkeretre le tudod foglalni előre a szakembereidet.  Ezen felül foglaljátok bele a keretszerződésbe a túlóra díját, aminek nem kellene többnek lennie mint az óradíjának +50%-a, így tudni fogod mire számíts, amikor úgy döntesz, hogy a buli tovább folytatódjon!

5. Üdvözlő csomag kihelyezése

A legtöbb hotel nem számolja bele az árakba az üdvözlő csomagjaid szobába helyezését, sőt valószínűleg ezt meg sem fogják Nektek említeni, hacsak Te nem kérdezel rá, hanem simán hozzáadják a végső összeköltségekhez. Olyan is előfordulhat, hogy már az is extra költség. Ha előbb odaviszed a csomagokat és nekik azt őrizni kell amíg a vendégeid megérkeznek, úgyhogy feltétlenül kérdezz rá.

Tipp: Amikor hotelt választasz, akkor kérdezz rá külön a szabályzatra, hogy hogy állnak az üdvözlő csomagok fogadásához és elhelyezéséhez. Lehet, hogy olcsóbban számlázzák, ha a vendégek érkezésekor a kezükbe adhatják és nem kell a szobákba szállítaniuk.

6. Kölcsönzött eszközök szállítása

Azt gondolnád, hogy a kölcsönző cégek az árba belefoglalják a kölcsönzött termékek kiszállítását is a darabárba, azonban az eljárás többnyire nem ezt mutatja.

Tipp: Kérdezz rá a kölcsönző cégnél, hogy az árban benne van-e a csomagolási és a szállítási díj és, ha túl sok a végösszeg akkor érdemes kicsit jobban körbenéznek, a végén lehet olcsóbban fogsz kijönni egy drágább kölcsönzővel, akik belefoglalják ezeket az extra költségeket.

7. Áfa és adók

Az árak sokszor különbözhetnek az áfa szempontjából, egy ár lehet nettó és bruttó is, amennyiben ez nincs külön feltűntetve és tudjuk, hogy ez sajnos sokkal megdobhatja a költségeidet.

Tipp: Amennyiben van rá lehetőség kérdezz rá, hogy a számla egybeni befizetése esetén kaphattok-e kedvezmény és nettó vagy bruttó árban értendő-e az összeg. Továbbá extra tipp, hogy tegyél félre egy külön részt a költségvetésből az áfá-ra és adókra.

8. Szervíz díjak

Itt most nem az éttermi számlán ismert szervíz díjról van szó, amit a személyzetnek fizetnél- hanem azok a díjak, amiket a szolgáltatók és a helyszín számol fel a saját költségei fedezésére mint például pincérek, ruhatárosok, mosdótakarítók és igény esetén parkoló személyzet akár. Sőt, előfordulhat, ha magadnak hozol egy külső szolgáltatót akkor az meg fogja növelni a költségeidet, de hogy miért? Például, ha plusz tortát rendelsz, akkor azt a kiszolgáló személyzetnek kell felvágni, szervírozni és elmosogatni utána, ami azt jelenti több munkájuk lesz miatta. Ám, ha a helyszín saját szolgáltatóit választod, akkor valószínűleg a velük járó munka és így a díj már a számított költségek része lesz.

Tipp: Legyél tisztában már a szerződés megkötésekor a tevékenységeikkel járó extra költségekkel, mint például a torta vágás vagy a saját bor szervírozása, mielőtt úgy döntesz, hogy külső beszállítót is hozol az eseményre.

9. Próba alkalmak

A virágkötőnél vagy a fodrásznál valószínűleg egy próbaalkalom benne van a teljes összegben, azonban, ha változtatsz vagy több alkalmat is szeretnél az már nagy eséllyel feláras lesz, amivel fontos kalkulálnod a tervezéskor!

Tipp: Kérdezz rá a próbaalkalmak díjára és, ha úgy látod túl sokba kerül neked, akkor próbáld meg az igényeidet olyan jól összeszedni és megfogalmazni neki, hogy azt elég legyen csak egyszer a nagy napra elkészítenie, de készülj, hogy a nagy bátorsággal nagy kockázat is jár!

10. Takarítási díj

Amennyiben teljes szolgáltatást veszel a helyszíntől, akkor nem kell aggódnod, hogy plusz költséget jelentene a takarítás, azonban, ha csak bérled a helyszínt és külön bérled a bútórokat, stb., akkor kénytelen vagy azzal is számolni, hogy valakinek el kell azt pakolni és kitakarítani az esküvő után.

Tipp: Tüzetesen olvasd át a szerződéseidet, mivel a munkadíjban a takarítási díjat is bele kellene számolniuk.

11. Házasságkötés díja

Sajnos még az anyakönyvezetős házasságkötés is pénzbe fog nektek kerülni.

Tipp: Bár a többi költséghez képest elenyésző lesz, de azért érdemes minden apró részlettel számolni.